Камберлендський соус відноситься до класичної англійської та французької кухні. Він отримав свою назву на честь перебування герцога Камберлендского в місті Ганновері в Німеччині. Там цей соус був приготований придворним кухарем. Вперше соус Камберленд згадується в 1904 році у французькій книзі «Англійська кухня». Це холодний соус з пікантним смаком, подається до м'яса дикої птиці, шинки, холодної індички, окісту, відвареного язику, страв з телятини і баранини. Загалом, він підходить до страв з абсолютно будь-якого м'яса. Хоча Камберленд і прийнято подавати холодним, іноді до холодних страв з птиці допускається подача соусу в гарячому вигляді.
Лимон і апельсин вимити, витерти насухо, нарізати цедру тонкими смужками. Видавити сік з обох фруктів.
Залити цедру невеликою кількістю води, довести до кипіння. Воду злити, цедру протушкувати.
Цибулю-шалот почистити, дрібно нарізати. Побланширувати в киплячій воді. Вийняти і обсушити.
Варення із червоної смородини розігріти на водяній бані, щоб воно стало рідким. Остудити і змішати з цедрою і цибулею.
Приправити соус червоним вином, оцетом, соком апельсина і лимона, а також перцем, імбирем і сіллю.