Для цієї страви підійде паста як довга, так і коротка. Паста повинна бути трохи недовареною, тобто м'якою зовні і трохи тугою всередині (як кажуть італійці, «аль данте»). Болгарський перець в рецепті стоїть на першому плані і грає головну роль завдяки своїй величезній користі для організму людини. Солодкий болгарський перець багатий вітамінами А, С, P, B1, B2, E, B6, PP, містить величезну кількість корисних мінеральних речовин, мікро- і макроелементів. Час від часу потрібно перевертати перець, щоб він більш-менш рівномірно пропікся з усіх боків. Пасту змішують з запеченим солодким перцем і помідорами, посипають дрібно нарізаним сиром і подають до столу.
Розігріти духовку і поставити перець запікатися при температурі 150°C. Час від часу перевертати. Перець повинен з усіх боків рівномірно покритися підпалинами.
Помідори почистити, розрізати на 4 частини і видалити насіння і зайву рідину. У сковороді розігріти олію і помістити в неї дрібно нарізаний часник на 1 хвилину, тримати на маленькому вогні. Додати помідори, перемішати і тушкувати на маленькому вогні приблизно 15 хвилин.
Перець нарізати довгими смужками.
Пасту зварити.
Додати перець до помідорів і перемішати. Змішати з пастою. Посолити і поперчити.
На гарячу пасту додати порізаний кубиками сир.