Пісний куліш із квашеною капустою
Кількість порцій - 3
Час приготування - 40 хв

Пісний куліш із квашеною капустою

Куліш став популярним і поширився завдяки козакам із Запоріжжя. Саме вони придумали варити суп із пшона з додаванням різних інших інгредієнтів. Вважається, що стародавньою родичкою куліша була угорська каша з пшона. Звідси і назва страви. Тому що з угорського пшоно перекладається як куліш. У класичному варіанті куліша обов'язковим компонентом вважається пшоно і сало. Звичайно, існує вже багато різновидів куліша. Наш рецепт пісного куліше звичайно ж не містить сала. Зате тут є інші складові, які дуже смачні і корисні. Наприклад, квашена капуста дуже корисна, проте не калорійна. Це хороший варіант для приємної вечері.

Інгредієнти

  • Пшоно - 0,5 ст.
  • Картопля - 2 шт.
  • Топінамбур - 1 шт.
  • Ріпа - 0,25 шт.
  • Капуста квашена - 1 ст.
  • Морква - 1,5 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Яблука кислі - 1 шт.
  • Вода - 1 л.
  • Лавровий лист - 3 шт.
  • Часник - 3 шт.
  • Олія рослинна - 2 ст. л.

Етапи приготування

  • 01

    Промити пшоно. Картоплю та топінамбур помити, почистити і нарізати кубиками. Ріпу нарізати дрібно соломкою, моркву нарізати великою соломкою. Цибулю нарізати дрібними півкільцями. Часник дрібно нарізати.

  • 02

    Налити в каструлю воду, поставити на вогонь, довести до кипіння, висипати картоплю, топінамбур і лавровий лист. Через 3-5 хвилин додати пшоно, зменшити вогонь, продовжити варити.

  • 03

    На сковороду викласти цибулю, моркву і часник, поставити на великий вогонь, тушкувати. Через 2 хвилин додати ріпу, а ще через 5 хвилин додати квашену капусту, зменшити вогонь.

  • 04

    Як тільки картопля звариться, додати в каструлю зажарку. Натерти на тертці яблуко, додати в каструлю. Варити до готовності капусти, на повільному вогні. Додати зелень подрібнену. Всипати подрібнене сало з часником, додати сіль і перець за смаком, дати настоятися 15 хвилин під кришкою. При подачі додати рослинну олію.