Куліш став популярним і поширився завдяки козакам із Запоріжжя. Саме вони придумали варити суп із пшона з додаванням різних інших інгредієнтів. Вважається, що стародавньою родичкою куліша була угорська каша з пшона. Звідси і назва страви. Тому що з угорського пшоно перекладається як куліш. У класичному варіанті куліша обов'язковим компонентом вважається пшоно і сало. Звичайно, існує вже багато різновидів куліша. Наш рецепт пісного куліше звичайно ж не містить сала. Зате тут є інші складові, які дуже смачні і корисні. Наприклад, квашена капуста дуже корисна, проте не калорійна. Це хороший варіант для приємної вечері.
Промити пшоно. Картоплю та топінамбур помити, почистити і нарізати кубиками. Ріпу нарізати дрібно соломкою, моркву нарізати великою соломкою. Цибулю нарізати дрібними півкільцями. Часник дрібно нарізати.
Налити в каструлю воду, поставити на вогонь, довести до кипіння, висипати картоплю, топінамбур і лавровий лист. Через 3-5 хвилин додати пшоно, зменшити вогонь, продовжити варити.
На сковороду викласти цибулю, моркву і часник, поставити на великий вогонь, тушкувати. Через 2 хвилин додати ріпу, а ще через 5 хвилин додати квашену капусту, зменшити вогонь.
Як тільки картопля звариться, додати в каструлю зажарку. Натерти на тертці яблуко, додати в каструлю. Варити до готовності капусти, на повільному вогні. Додати зелень подрібнену. Всипати подрібнене сало з часником, додати сіль і перець за смаком, дати настоятися 15 хвилин під кришкою. При подачі додати рослинну олію.