Шварцброт - німецький чорний хліб
Кількість порцій - 8
Час приготування - 2 г 40 хв

Шварцброт - німецький чорний хліб

Чорний хліб - так перекладається німецька назва хліба шварцброд. До слова, в Німеччині існує близько 300 різноманітних рецептів хліба. Дуже корисним цей хліб роблять насіння кмину і фенхелю. Кмин володіє відкашлюючим і антиспазматичним ефектом, служить як цілющий засіб при простудних захворюваннях, нежиті, бронхіальній астмі, сухому кашлю. Ефірні масла фенхеля активізують роботу нирок, а також стимулюють роботу кишечника. Не варто забувати, що хліб сам по собі можна вживати з чаєм, молоком, з ковбасами, рибними делікатесами, ну а насіння фенхелю і кмину привнесуть свою специфічну нотку в цю випічку.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне - 500 г.
  • Борошно житнє - 100 г.
  • Насіння кмину - 1/2 ст. л.
  • Коріандр - 30 г.
  • Насіння фенхелю - 1 ч. л.
  • Свіжі дріжджі - 40 г.
  • Молоко - 125 мл.
  • Сіль - 2 ч. л.
  • Мед - 1 ст. л.
  • Олія нерафінована - 4 ст. л.
  • Вода - 360 мл.

Етапи приготування

  • 01

    1/2 ч. л. коріандру, насіння кмину і фенхелю розтовкти у ступці. Змішати з борошном.

  • 02

    Дріжджі розламати і розвести з 1 ст. л. теплої води. Змішати з 360 мл. холодної води, молоком, медом і сіллю.

  • 03

    Додати борошно і налити олії. Все добре змішати. Сформувати тісто і дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.

  • 04

    Коли тісто збільшиться в 2 рази і на поверхні утворяться пори, тісто ще раз обім'яти, форму намазати жиром і присипати борошном. Тісто сформувати в продовгуватий батон, присипати 1 ст. л. коріандра, зробити надрізи. Накрити рушником і дати постояти 20-30 хвилин.

  • 05

    Пекти в духовці при температурі 220°C. В духовку поставити чашку з водою. Пекти 50 хвилин. При потребі вийняти з форми і ще 5-10 хвилин пропекти на деко.